meest gespeelde steam games

Zo stressvol en moeilijk als 2016 was voor de echte wereld, was het een ongelooflijk jaar voor videospelletjes. Enkele van de meest verwachte games van het decennium, zoals Final Fantasy XV en The Last Guardian, zagen eindelijk het daglicht. Nintendo veranderde mobile gaming voor altijd met de release van Pokemon Go en Super Mario Run, en de levenssimulator Stardew Valley zorgde voor de perfecte ontsnapping van de realiteit. De downloadables voor dit platform steam zijn beter dan ooit.

Ter gelegenheid van het jaar 2016 heeft Valve een uitgebreide lijst samengesteld van de top 100 beste verkopers op Steam “zoals gemeten door bruto inkomsten dit jaar” en er zitten meer dan een paar verrassingen tussen.

In plaats van alleen de spellen 1-100 te vermelden, heeft Valve de lijst gescheiden in vier lagen: Platinum, Gold, Silver en Bronze. Er is geen indicatie of de spellen in elk van deze lagen worden vermeld in volgorde van hun bruto inkomsten, of zelfs indicaties over waar het afsnijpunt was voor elke laag, maar het geeft een goede indicatie van de populariteit van de spellen.

Desalniettemin is het een interessante lijst, met veel bekende titels die de top lagen bekleden. The Division, Fallout 4, Grand Theft Auto V en Counter-Strike: Global Offensive slaagden erin om de platinum laag te bereiken, samen met de gratis Dota 2 en het meest controversiĆ«le spel van het jaar: No Man’s Sky.

Dota 2 was een van de weinige gratis spelletjes om de lijst te halen, naast Team Fortress 2, Warframe, Smite en een paar anderen. Als u dacht dat microtransacties voor mobiele spellen waren gereserveerd, wil PC gaming het je nog een haarfijn uitleggen. Gamers houden duidelijk van cosmetische upgrades, en zijn bereid om hiervoor te betalen.

Het beste nog van alles, vrijwel elk spel op de lijst (behalve dan een paar nieuwe releases) is te koop als onderdeel van de Steam Winter Sale, dus wees er zeker van om nog even te kijken of je er een paar leuke tussen ziet staan voordat de sale eindigt.

Steamcharts heeft ook een leuke site gemaakt met allerlei statistieken over de meest gespeelde games. We kennen nu al de in 2016 meest verkochte games op Steam, maar welke spellen werden het meest gespeeld? GitHyp, die de meest gespeelde spellen van de online dienst volgt, publiceerde zijn rapport voor 2016 (via Kotaku), waarbij bleek dat Valve games de aller populairste op het platform waren en dat geen spel dat in 2016 werd vrijgegeven in de top vijf van meest gespeelde spellen is gekomen.

Bij het kijken naar het aantal spelers per uur, was Valve’s free-to-play DOTA 2 de nummer 1, die in 2016 een gerapporteerde 636.607 gemiddelde spelers per uur ophaalde. De ronde van de top vijf voor het jaar was Counter-Strike: Global Offensive (360.600), Team Fortress 2 (50.802), Grand Theft Auto V (40.258) en Civilization V (37.885). U kunt de volledige Top 5-grafiek hieronder zien, met inbegrip van vergelijkingen tot 2015.

Gemiddelde spelers per uur voor steamgames in 2016:

Dota 2 / 636.607 avg. Spelers per uur (# 1 in 2015)
Counter-Strike: Global Offensive / 360,600 avg. Spelers per uur (# 2 in 2015)
Team Fortress 2 / 50.802 avg. Spelers per uur (# 4 in 2015)
Grand Theft Auto V / 40,258 avg. Spelers per uur (# 5 in 2015)
Sid Meier’s Civilization V / 37.885 avg spelers per uur (# 9 in 2015)

Daarnaast gaf GitHyp een Top 5 ranking voor de absolute top aan maximum spelers die er tegelijk op speelde, met Dota 2 ook bovenaan in die grafiek met 1,3 miljoen spelers.

Aantal piekspelers voor Steamspellen in 2016:

Dota 2 / 1.286.617 piek spelers (# 1 in 2015)
Counter-Strike: Global Offensive / 845,806 piek spelers (# 2 in 2015)
No Man’s Sky / 212,321 piek spelers (nieuw)
XCOM 2 / 132.834 piek spelers (nieuw)
Dark Souls III / 129.922 piek spelers (nieuw)

Tenslotte meldde GitHyp dat de overwatch-achtige free-to-play shooter Paladins de sterkste 2016 release op Steam was in termen van spelers per uur. Het had naar verluidt gemiddeld 22,809 spelers per uur gedurende het jaar, waarbij hij Dark Souls III (14.186), No Man’s Sky (8.393) en XCOM 2 (7.815) overtreft.

In ander Steam nieuws: de dienst heeft onlangs een belangrijke mijlpaal getroffen toen 14 miljoen mensen tegelijkertijd ingelogd waren, waarbij een nieuw gelijktijdig gebruikersrecord werd behaald.

Het grote aantal spellen op Steam is overweldigend, en er komen meer nieuwe mensen per dag bij dan ooit tevoren. Niettemin is de bovenste echelon van de steam vastgeroest in een aantal spellen reeksen die slechts moeilijk van de troon zijn te stoten.

GitHyp, een tool dat onder meer Steam’s meest gespeelde spellen speelt, heeft een analyse van de meest gespeelde games van 2016 gepubliceerd. Enkele bevindingen vallen op. Ten eerste, als je het gemiddelde aantal spelers per uur door het jaar kijkt, krijg je een top vijf lijst die verschrikkelijk lijkt op die van 2015, met nul nieuwe games die in 2016 uitgekomen zijn:

Dota 2 / 636.607 avg. Spelers per uur (# 1 in 2015)
Counter-Strike: Global Offensive / 360,600 avg. Spelers per uur (# 2 in 2015)
Team Fortress 2 / 50.802 avg. Spelers per uur (# 4 in 2015)
Grand Theft Auto V / 40,258 avg. Spelers per uur (# 5 in 2015)
Sid Meier’s Civilization V / 37.885 avg spelers per uur (# 9 in 2015)

Steamgebruikers blijven spellen spelen zoals die van Valve games. Schokkend, ik weet het. Maar het is verbazingwekkend om Civ V te zien te krijgen als meest gespeelde game in het jaar dat Civ VI uitkwam. Ondertussen viel Fallout 4 uit de bovenste vijf en de top tien, omdat het gewoon nooit zo groot was geworden als Skyrim. En omdat het me persoonlijk teleurstelde.

GitHyp’s andere lijst is samengesteld op basis van piek momenten in de totale speler telling, en het vertelt een ander verhaal, met een paar nieuwe titels:

Dota 2 / 1.286.617 piek spelers (# 1 in 2015)
Counter-Strike: Global Offensive / 845,806 piek spelers (# 2 in 2015)
No Man’s Sky / 212,321 piek spelers (nieuw)
XCOM 2 / 132.834 piek spelers (nieuw)
Dark Souls III / 129.922 piek spelers (nieuw)

De marketingcampagne die No Man’s Sky heet komt weer voor. XCOM 2 en Dark Souls III troffen ook hongerige hordes spelers bij de lancering, maar DOTA 2 en CSGO regeerden nog steeds de top. En ondanks sterke lanceringen kwam Dark Souls III in de 21ste plaats op de lijst van gemiddeld aantal spelers per uur, terwijl No Man’s Sky helemaal op # 41 uitkwam en de nog grotere teleurstelling XCOM 2 op plek 44. Het is een ding om sterk te lanceren. Het is iets anders om te blijven staan, zelfs als je een bloeiende mod community ala XCOM 2 hebt of een game-changing update leisteen zoals No Man’s Sky.

Het laatste deel van GitHyp’s analyse kan u echter het meest verrassen. “Als je naar de gemiddelde spelers per uur kijkt, was het eigenlijk de vrijblijvende schutter, Paladins, die eindigde als de sterkste nieuwe release van 2016 in # 15 op Steam met gemiddeld 22,809 spelers per uur.

Nu zal ik het zeggen: Paladins zullen ons allemaal overleven. En ook Overwatch. Geloof me maar, Eurogamer bevestigd het ook.

Je leest Steamed, Kotaku’s pagina gewijd aan alle dingen in en rond Valve’s super populaire PC gaming service. Spelletjes, cultuur, gemeenschapscreaties, kritiek, gidsen, video’s-alles.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *